
Czosnek to jedno z podstawowych warzyw i przypraw w kuchni. Do przyrządzania potraw wykorzystywany jest niemal na całym świecie. Sadzi się go późną jesienią, aby móc cieszyć się zbiorami w kolejnym roku. Jedne z najbardziej popularnych w Polsce odmian to Orlik oraz Harnaś. Nie musi rosnąć bezpośrednio w glebie - można uprawiać go również w pojemnikach.
Choroby i szkodniki czosnku
Czosnek jest dość odporny na choroby oraz szkodniki, bo sam ma właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Często wykorzystywany jest do produkcji naturalnych preparatów ochronnych dla roślin. Nie jest jednak od nich wolny. Choroby, które często atakują uprawy czosnku to przede wszystkim:
- biała zgnilizna czosnku,
- fuzaryjna zgnilizna czosnku,
- zielona zgnilizna.
Na czosnku mogą także żerować szkodniki:
- nicienie,
- wciornastki,
- śmietki,
- miniarki.


















