Producent
Forma
Waga / pojemność
Rodzaj środka
Cena
-
od
do
Nawozy i preparaty mineralne oraz organiczne
Twój sad i warzywnik potrzebują odżywienia? Chcesz cieszyć się widokiem kolorowych rabat kwiatowych? Dzięki nawozom organicznym i mineralnym zasilisz glebę zgodnie z potrzebami roślin rosnących w Twoim ogrodzie. To jednak nie wszystko! Środki te pomagają w pielęgnacji roślin, odżywiając je aż po końcówki liści, a także chronią przed inwazją niechcianych chwastów i zwalczają mech na trawniku.
Nawozy azotowe, fosforowe, potasowe i organiczne. Pierwiastki, makro- i mikroelementy niezbędne dla roślin
Wygodne sortowanie według składników sprawi, że szybko znajdziesz to, czego potrzebujesz. Od azotu po żelazo. Od biohumusów po nawozy z mikoryzą potrzebną do rozwoju korzeni roślin. Korzystaj z naturalnych i mineralnych preparatów, a raz dwa użyźnisz ziemię w swoim ogrodzie.
Wygodne w użyciu i wydajne nawozy rolnicze
Którą formę wolisz? Płynną czy w granulkach? Mamy nawozy i preparaty dopasowane do potrzeb Twoich roślin. Dokarmisz nimi owoce, warzywa, kwiaty, trawniki i rośliny iglaste. Twoje uprawy ograniczają się do parapetów i balkonu? Wypróbuj nawozy w kapsułkach, koreczkach i pałeczkach przeznaczone do roślin domowych.
Składniki w nawozach
Tak jak ludzie potrzebują przeróżnych witamin i składników odżywczych, by żyć w zdrowiu, tak samo potrzebują ich też rośliny. My pobieramy je z pożywienia lub łykamy w postaci pastylek. Roślinom natomiast pomagają nawozy.
Nawozy mają jednak różny skład. A za co odpowiadają poszczególne składniki tych nawozów?
Azot (N) to podstawowy składnik wszystkich nawozów. Odpowiada on za wzrost roślin. Dzięki azotowi kwiaty kwitną dłużej, a plony warzyw i owoców są większe. Azot sprawia też, że liście lub igły są soczyście zielone.
Kolejny składnik - Fosfor (P) także odpowiada za kwitnienie i owocowanie. Ale również za rozwój systemu korzeniowego. A dobrze rozwinięte korzenie to większa odporność na przemarzanie oraz lepsze pobieranie składników z gleby.
Potas (K) odpowiedzialny jest przede wszystkim za gospodarkę wodną w roślinach, co powoduje, że radzą sobie one lepiej podczas suszy.
Azot, Fosfor i Potas to 3 najważniejsze składniki każdego nawozu. Te pierwiastki ściśle ze sobą współpracują, pomagając sobie wzajemnie. Oprócz nich, w nawozach można spotkać też szereg dodatkowych składników pokarmowych. Oto one.
Mikroskładniki w nawozach
Magnez (Mg) pomaga w pobieraniu składników odżywczych z gleby i przekształcaniu azotu w białka, z których zbudowane są rośliny. Odpowiada też za najważniejszy proces każdej rośliny, czyli za fotosyntezę.
Wapń (Ca) również pomaga w rozwoju systemu korzeniowego. Ale jego kolejne zadanie to budowa twardych ścianek, przez co roślina jest bardziej stabilna. Dzięki wapniowi również owoce są twardsze i mogą być dłużej przechowywane. Niedobór wapnia ogranicza także pylenie roślin.
Siarka (S) również odpowiada za wzrost i rozwój. Dodatkowo pomaga ograniczyć dostawanie się do roślin metali ciężkich, co ma znaczenie w uprawie warzyw. Siarka ułatwia też walkę z chorobami i szkodnikami.
Bor (B) szczególnie ważny będzie na piaszczystych podłożach. Brak boru powoduje obumieranie korzeni i pędów, a roślina staje się łamliwa.
Miedź (Cu) pomaga w walce z chorobami grzybowymi, ale odpowiedzialna jest też za wzrost plonów. Niedobór miedzi utrudnia kwitnienie i powoduje obumieranie pąków.
Żelazo (Fe) to pierwiastek, który odpowiada za kilka elementów. Jest niezbędne do fotosyntezy i oddychania. Żelazo bierze też udział w transporcie elektronów, co przekłada się na wzrost, a ostatecznie na kwitnienie i plony.
Mangan (Mn) pozwala na szybsze kwitnienie wiosną, a także zwiększa odporność na choroby. Uczestniczy też w regulowaniu gospodarki hormonalnej roślin.
Molibden (Mo) odpowiada za produkcję pyłku. Poprawia odporność na choroby oraz na skrajne temperatury (zarówno na susze, jak i chłody). Odpowiada też za wzrost ilości białka w plonach, które wyda roślina.
Cynk (Zn) pomaga roślinom podczas niedoboru wody i niskich temperatur oraz zwiększa odporność na infekcje. Cynk bierze też udział we wszystkich najważniejszych procesach w roślinie. Pomaga w pobieraniu, a później w syntezie składników pokarmowych.
Węgiel (C) pomaga usuwać m.in. toksyny, patogeny, bakterie, grzyby i pleśń z podłoża. My też używamy węgla m.in. w filtrowaniu wody. Dzięki węglowi rośliny są zdrowsze i lepiej rosną.
Sód (Na) nie jest składnikiem wymaganym przez rośliny i rzadko pojawia się w nawozach. Można go spotkać przede wszystkim w nawozach na bazie obornika. Mimo wszystko sód pomaga w uzyskaniu wysokich plonów i ich dobrej jakości.
Mała uwaga na koniec: podobnie jak z witaminami, z nawozami też nie można przesadzać i najlepiej stosować je wg zaleceń na opakowaniu.